Workcomunication
Image default
Food and Drink

Het Atomium en mini-Europa in Brussel

In Brussel, vlakbij het Heizelstation, staat het Atomium. Dit enorme bouwwerk bestaat uit 9 onderling verbonden bollen en stelt de moleculaire structuur van IJzer voor. Maar dan 165 miljard keer vergroot. Net zoals de Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 werd ook het Atomium gebouwd om op een Wereldtentoonstelling (1958) te demonstreren hoever de wetenschap inmiddels was gevorderd.

Het Atomium staat symbool voor het vooruitgangsdenken en het optimisme van de jaren ’50. Grappig genoeg is het Atomium zélf niet van ijzer, maar gebouwd met aluminium. Sinds de restauratie begin deze eeuw zijn de bollen bedekt met roestvrijstaal.

Het Atomium is een bekende toeristische trekpleister. Minder bekend is dat je er ook in kunt. Vijf van de bollen zijn opengesteld voor het publiek en bevatten een aantal tentoonstellingen. De hoogste bol biedt een snackbar én een mooi uitzicht over de omgeving. Vanuit het Atomium kun je heel Europa zien.

Heel Europa?

Vlakbij het Atomium ligt namelijk het in Nederland relatief onbekende “mini-Europe”. Mini-Europe doet een beetje denken aan Madurodam, maar dan op Europese schaal. Zo kun je in een paar uur héél Europa bekijken. Het ene moment ben je in het oude Rome. Terwijl stratemakers een weg plaveien, strijden gladiatoren op leven en dood in het Colosseum en exerceert een peloton Legionairs op het plein. Mooi zijn ook de details waarin de makers stiekeme referenties naar onze moderne pop-culture hebben opgenomen, zoals de lunchende bouw-werkers. Maar er zitten meer grapjes die alleen de aandachtige bezoeker kan spotten.

Een paar stappen verder sta je bij de scheve toren van Pisa.

Zie hoe de ICE over de spoorlijnen scheurt, van Rotterdamse haven naar de Berlijnse Muur.

Engeland en Frankrijk, de twee landen die zo vaak oorlog hebben gevoerd, staan broederlijk zij aan zij: de Eiffeltoren en het Britse Parliament House zijn elkaars buren.

Het is echter niet altijd koek en ei in Europa. Hetzelfde geldt voor mini-europe. Ook hier gebeuren ongelukken, getuige de olieramp die zich soms in de haven voltrekt.

Behalve de schaalmodellen biedt mini-Europe ook de “Spirit of Europe”, een verzameling leerzame en leuke spellen, waarmee jong en oud kunnen leren over de geschiedenis van de Europese Unie, de landen die deel uitmaken van de EU en de diverse talen en culturen. De Spirit of Europe wordt regelmatig uitgebreid. De laatste uitbreiding gaat over de drie nieuwste lidstaten.

Uiteraard ontbreekt het Grand Place van Brussel niet in deze leuke en leerzame tentoonstelling. Sluit hiermee je bezoek af, om vervolgens een pintje te drinken op het échte plein. Zoek tenslotte een mooi restaurant uit om te genieten van een heerlijk drie gangen menu. Zo is er een fijn Scandinavisch restaurant in Brussel, dat heerlijke vleesgerechten serveert. Daarnaast is dit restaurant te vinden onder het courtyard hotel dus kan je hier gelijk overnachten als je wilt!

https://gardtastescandinavian.com/nl/gard-brussels/