Humidor klaar voor toerisme op Cuba

 

Humidor in staatswinkel op Cuba klaar voor de invasie

De humidor in de staatswinkel (genaamd bodega) is gereed voor de komst van vele extra toeristen vanuit de Verenigde Staten. Voor de sigarenroker is een bezoek aan Cuba 1 van vele. In dit artikel een update over de relaties met Cuba, de ontwikkeling van Cubaanse sigaren en hoe deze te vervoeren van en naar het eiland in een humidor. Onlangs is er weer een onderzoek gedaan onder sigarenrokers waarbij de vraag was: “Bent u van plan om een humidor in een staatswinkel van Cuba te gaan bezoeken?”

Humidor bezoeken bij een bezoek aan Cuba?

Uit het onderzoek bleek dat 95 % heel graag een bezoek wilde brengen aan het eiland. Voor meer dan 50 jaar was het Cubaanse eiland met sigaren en humidors niet bereikbaar voor de Amerikaan. Sommigen van jullie die dit lezen zullen denken, maar ik ben toch geen Amerikaan. Desondanks zijn er ook veel Europeanen welke nu het embargo is verdwenen graag een bezoek brengen aan Cuba. Ook onze trip staat gepland, om nogmaals voor de sigarenwereld definitief gewijzigd wordt een bezoek te brengen aan onze favoriete sigarenmerken. Bijna 30 % van de sigarenrokers uit Amerika heeft sinds de mogelijkheid al een bezoek gebracht aan Cuba. Een groot aantal zelfs al vaker dan 1 keer. Allen waren verrassend enthousiast over de trip, bijna 80 % vond de reis zeer goed en beter en zelfs 20 % noemde het een verplichte reis in het leven. Een reis van de bucketlist zoals wij omschrijven.

 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de reis naar Cuba de laatste tijd al een aantal keren gemaakt. Op 20 maart 2016 schreef hij geschiedenis door als zittende President sinds 88 jaar een bezoek te brengen aan het eiland. Hij bezocht de oude stad van Havana, bekeek natuurlijk een honkbalwedstrijd en ontmoette enkele afgevaardigden en Cubaanse leiders. Maar daar bleef het helaas bij… Er werd geen enkele sigarenfabriek bezocht, geen tabaksplantages aangedaan dan wel een goede sigaar gerookt. Een gemiste kans lijkt ons, in het land van het inferieure aroma qua sigaren.

 

De Cubaanse president Raul Castro, de broer van Fidel Castro, was niet verlegen om tijdens het bezoek zijn verlangens, wensen en eisen uit te spreken ten opzichte van de Amerikaanse president. Ook hij sprak niet over het embargo rondom Cubaanse sigaren, maar eerder wat betreft Guantanomo Bay en over het embargo wat betreft andere Cubaanse producten. President Obama sprak tegen het Cubaanse volk en gaf aan dat hij een hand uitreikte als poging tot vriendschap tussen de volkeren, landen en leiders. Hij gaf geen wensen, eisen of verlangens kenbaar, maar eerder verwees hij naar het feit dat de Cubaanse bevolking voorstander zou moeten zijn van vrijheid. In zijn speech ga hij aan dat hij een voorstander is van een democratie waarin stemgerechtigden kunnen kiezen voor een overheid met vrije en democratische verkiezeingen.

 

Sinds december 2014 begonnen de leiders met het normaliseren van de relaties tussen de landen. Vanaf dat moment is alles gemakkelijker geworden. Voor ons Europeanen is dit een andere wereld, want er waren geen embargos. Sinds maart van 2016 hebben de Amerikaanse autoriteiten toestemming gegeven om verschillende vluchten op het Cubaanse eiland uit te voeren. Tevens mogen de Amerikaanse toeristen verschillende kisten sigaren mee terug nemen naar de Verenigde Staten. Voorheen was het enkel mogelijk om in groepsreizen als Amerikaanse toerist het eiland te bezoeken, waar het nu mogelijk is om alleen op ontdekking te gaan. Verder zijn er enkele bedrijven welke hebben aangegeven binnenkort te starten met het bouwen en renoveren van hotels. Uiteraard is het ook al mogelijk om cruises te maken met onder andere Carnival Cruise Lines naar Cuba toe.

 

Sinds de revolutie is er veel gebeurd rondom het Cubaanse eiland. Europa heeft met het verkopen van de Cubaanse sigaren eigenlijk altijd ingestemd met het regime van Fidel Castro. Wel moeten we bewust zijn van het feit dat vele Cubaanse families hebben geleden onder het verleden. Er zullen ook nog altijd mensen zijn die het niet eens zijn met het huidige beleid om de banden tussen de landen te versterken. Veranderingen zijn echter nodig, dat is wat het Cubaanse volk verdiend zonder enige tegenspraak.

 

Met de komst van de Amerikaanse toeristen zal de Cubaanse sigaar aan populariteit winnen in de Verenigde Staten. Het is een publiek geheim dat de Cubaanse overheden de productie van tabak op de plantages hebben opgeschroefd. Nu is het aan hen taak, vinden wij als liehebber, om de kwaliteit te handhaven. De laatste jaren waren de Cubaanse sigaren duidelijk verbeterd ten opzichte aan het einde van vorige eeuw. Wat we momenteel zien is prijsstijgingen wat betreft de Cohiba Behike-serie. Tevens zijn de Cohiba Behike 54 en Cohiba Behike 56 zelfs niet meer leverbaar. De nieuwe Cohiba Behike levering heeft een flinke prijsstijging moeten ondergaan. Dit is een kwestie van vraag en aanbod. U weet waarschijnlijk wel dat de Behike serie gemaakt wordt met het 5e tabaksblad. Dit blad, het bovenste blad van de tabaksplant, is altijd al schaars geweest. Door de toenemende vraag is deze nog schaarser geworden en vandaar de prijsstijging. Wist u overigens dat de Romeo Y Julieta Wide Churchill door de werknemers van de Cubaanse fabriek Montesco wordt genoemd. De sigaar scoorde onlangs nog een 93 op 100 punten. De Cohiba Esplendido is ook aan de winnende hand. Van de laatste 8 reviews heeft deze sigaar maar liefst 7 keer minimaal 90 op 100 gescoord. De laatste keer zelfs 92 op 100 punten.

Conclusie wat betreft de humidor en Cuba

We moeten concluderen dat bij een bezoek van het eiland het goed is om een humidor mee te nemen. Humidor kabinetkasten zijn mooi, maar een goede reishumidor is ook belangrijk. Een humidor om mee te nemen op reis, naar het kantoor of waar dan ook. Reishumidors worden vandaag de dag gemaakt van hout, staal en kunststof. De keuze in materiaal bepaald dan ook in grote mate de kostprijs van de humidor. Qua bevochtiging zijn de meeste voorzien van een passieve luchtbevochtiger, maar meer is ook niet nodig voor on-the-go humidors. Wel raden wij altijd schimmelwerend en anti-bacterieel gedistilleerd water aan om te gebruiken in de humidor. We hopen u op weg te hebben geholpen naar een leuke reis naar Cuba om kennis te maken met de meest aromatische sigaren van deze wereld. Mocht u terug zijn en interesse hebben in een grotere humidor als een humidor kabinet kunt u terecht op http://www.humidorkoning.nl